Projekti̇f Testler Uygulayıcı Eği̇ti̇m CAT TAT
EĞİTİMİN TANITIMI: Projektif değerlendirme testleri psikolojik danışmada aktif olarak kullanılan, her alan mezununun danışanı hakkında geniş bilgiye sahip olmasına katkı sağlayacak ve danışanını değerlendirecek önemli testlerdendir.
EĞİTİMİN AMACI: Katılımcılar, eğitim sonunda psikolojik danışmada kullanılan üç adet projektif testin uygulama, değerlendirme ve raporlama yetkinliğini kazandırmaktır.
EĞİTİM İÇERİĞİ:
1. CAT testi (ÇOCUKLARDA TEMATİK ALGI TESTİ):
C.A.T. Değişik pozisyonlarda çizilmiş hayvanları içeren 10 karttan oluşmaktadır. 3-10 yaş arası tüm çocuklara uygulanabilir. C.A.T bir çocuk için çok önemli olan figürleri ve dürtüleri anlamamızı kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Resimler özellikle beslenme problemleri ve genel olarak da oral problemler konusunda bilgi vermek; kardeş kıskançlığından kaynaklanan problemleri araştırmak; anne-baba figürlerine karşı tutumu ve bu figürlerin nasıl algılandığını ortaya çıkarmak ve bir çift (karı-koca) olarak anne-baba ile çocuğun ilişkilerini görmek üzere düzenlenmiştir.
Yine bunlarla ilişkili olarak, çocuğun agresyonu, yetişkinler dünyasındaki yeri, muhtemel bir mastürbasyonla ilişkin olarak da gece yalnız kalmaktan duyduğu korku, tuvalet eğitimi ve ailenin buna tepkisi hakkındaki fantezilerini görmek amaçlanmıştır. Ayrıca yine çocuğun yapısı ve büyümeyle ortaya çıkan problemlere çocuğun reaksiyonunun dinamik işleyişini de öğrenmeyi amaçlamaktadır.
2. LOUISSA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ:
Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi projektif bir testtir. Bu test çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir. Test on tane yarım bırakılmış hikayeden oluşur. Hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Her öykünün bir içeriği vardır. Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır.
Katılımcılar, eğitim sonunda çocuklarla psikoterapide kullanılan iki adet projektif testin uygulama, değerlendirme ve raporlama yetkinliğini kazanacaklardır.
3. TAT testi (TEMATİK ALGI TESTİ):
Kişiliğin sosyal yönünde yani kişilerarası ilişkilerde ve çevrenin algılanmasında gösteren kişilik dinamiklerini araştırmaya yönelik olarak kullanılan bir testtir. Güncel haliyle 31 resimli karttan oluşur. Kişilerden bu resimlerin bazıları hakkında hikaye anlatmaları istenir, bu sayede bilinçli olarak yapılandırılmamış uyaranlardan kişisel olarak ne algıladıklarını ortaya koymak ve yorumlamak amacıyla işleyen bir yöntemdir.
T.A.T’nin amacı; kişiliğin altında yatan dinamiklere ulaşmaktır. Özellikle iç uyuşmazlıkları, baskın becerileri ve ilgileri, motivasyonları araştırabilmemize olanak sağlar. T.A.T rüyaları, fantezileri, eş seçimlerini, insanların meslek seçimindeki güdülerini daha net bir şekilde araştırmamızı sağlar bir hale gelmiştir.
T.A.T testi, kişilerin kendi özelliklerini anlamaları ve böylece hayatları ile ilgili önemli kararları buna göre almalarını sağlamakta kullanılmaktadır.
Verilecek Belge:
Katılımcılar eğitim sonunda süpervizyona girecek ve alınacak sonuca göre katılımcılara Kıbrıs İlim Üniversitesi ve Pozitif Psikoloji Enstitüsü onaylı “Uygulayıcı Sertifikası” verilecektir.
EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR
- Özel Eğitim Uzmanı,
- Psikolog,
- Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen,
- Psikiyatristler ve Psikiyatri Hemşireleri,
- Pedagoglar,
- PDR ve Psikoloji lisans, lisansüstü öğrencileri
- Aile Danışmanı sertifikasına sahip uzmanlar
EĞİTMEN : Doktorant/Uzman Psikolojik Danışman Abdurrahman KENDİRCİ
Eğitim Süresi: 2 GÜN eğitim